ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ & ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

 «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, να προσφέρουμε νέες επιλογές στις ασθενείς μας με καρκίνο μαστού. Ελαχιστοποιούμε το ψυχικό τραύμα του ακρωτηριασμού, καθώς η αφαίρεση στήθους και η αποκατάσταση πραγματοποιούνται στην ίδια χειρουργική επέμβαση. Από τη μία, μειώνονται οι πολλαπλές και χρονοβόρες επεμβάσεις ενώ από την άλλη ελαχιστοποιείται το ψυχολογικό κόστος της αίσθησης της απώλειας, που συνοδεύουν την Μαστεκτομή»

  

Η ιατρός μας εξειδικεύτηκε στην Νέα Υόρκη, στην υποδόρια μαστεκτομή και την άμεση αποκατάσταση, την λεγόμενη επέμβαση Angelina Jolie.

Η Δρ. Έλενα Τζαμαντάκη,  διδάκτωρ Πλαστικής Χειρουργικής,  μαζί με τον Δρ. Τίτο Κρασονικολάκη, Χειρουργό Μαστού, είναι το πρώτο χειρουργικό team που από το 2015 πραγματοποίησαν την πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα. Η ασθενής μας, 38 ετών υποβλήθηκε σε υποδόρια μαστεκτομή άμφω και λεμφαδενικό καθαρισμό ΑΡ μασχάλης και άμεση αποκατάσταση.

Η έξαρση του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει τις ανάγκες για τελειοποιημένες χειρουργικές τεχνικές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των γυναικών και απαλύνουν την ήδη βεβαρημένη ψυχολογία τους. Σήμερα, η αποκατάσταση του στήθους μετά μαστεκτομής, είναι επιτακτική ανάγκη γι’αυτό και στις μέρες μας, πάνω  από το 80% των γυναικών, επιλέγουν ταυτόχρονη μαστεκτομή και αποκατάσταση.

“Μας απασχολούν και μας ενοχλούν ιδιαίτερα, οι κακοτεχνίες περιστατικών αποκατάστασης που δεχόμαστε στο ιατρείο μας. Ο παραδοσιακός τρόπος είναι επίπονος, απαιτεί πολλαπλές επεμβάσεις και παράγει, αναγκαστικά, ένα υποδεέστερο αισθητικό αποτέλεσμα. Προσπαθούμε σκληρά να αλλάξουμε «το κατεστημένο» της αποκατάστασης του μαστού. Θέλουμε να γνωρίζετε, πως στις μέρες μας, υπάρχουν και καλύτερες επιλογές!»

Πώς γίνεται η αποκατάσταση με τον παλιό τρόπο?

Η αποκατάσταση μαστού μετά μαστεκτομής γίνεται, από τους περισσότερους πλαστικούς χειρουργούς, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της σταδιακής διάτασης των ιστών, τοποθετώντας διατατήρα κατά την διάρκεια της μαστεκτομής, ώστε να δημιουργηθεί μελλοντικά ο χώρος για τα ενθέματα. Για τους επόμενους μήνες, ο διατατήρας,  ο οποίος έχει τοποθετηθεί, προοδευτικά φουσκώνει με τη χορήγηση ορού. Ακολουθεί δεύτερη χειρουργική επέμβαση, όπου ο διατατήρας αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένθεμα. Μετά από δύο χειρουργεία, η ασθενής βρίσκεται συνήθως με κακοσχηματισμένους μαστούς και με μεγάλες αντιαισθητικές ουλές.

Αρκετές γυναίκες, βρίσκουν την αποκατάσταση του στήθους μετά από μαστεκτομή, μία από τις πιο επώδυνες, δύσκολες και ψυχολογικά βεβαρημένες περιόδους, στη διαδικασία της ανάρρωσης από καρκίνο του μαστού.

Η σύγχρονη αποκατάσταση Μαστού

Η τεχνική Angelina Jolie ή Υποδόρια Μαστεκτομή και άμεση αποκατάσταση, αντί μιας μεγάλης τομής του στήθους, από τη μια άκρη στην άλλη,  η υποδόρια μαστεκτομή περιλαμβάνει μικρότερες τομές και λιγότερο διακριτές.

Είναι μία επέμβαση πρόκληση για τους χειρουργούς, εξαιρετικά απαιτητική, η οποία χρειάζεται απόλυτη συνέργεια μεταξύ Χειρουργού και Πλαστικού Χειρουργού. Εφόσον αφαιρεθεί πλήρως ο μαστικός αδένας και πολλές φορές και η θηλή με τη θηλαία άλω, φτιάχνεται το έδαφος της θήκης κάτωθεν του μείζονος θωρακικού μυός, ώστε να μπορεί να δεχθεί το επιλεγμένο ένθεμα. Αρκετές φορές συνδυάζεται με λεμφαδένα φρουρό ή Μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό.

Το κάτω τμήμα του ενθέματος, το οποίο παραμένει ακάλυπτο λόγω της  ανατομίας του μείζονα θωρακικού μυ,  τοποθετείται “TLoop”ή Gala Flex (εσωτερικός στηθόδεσμος, η οποία συγκρατεί και αγκαλιάζει το ένθεμα.

Επίσης με την λιπομεταφορά η ανάπλαση του σχήματος του στήθους γίνεται ακόμη πιο φυσική. Οι νέες τεχνικές λήψεως των λιποκυττάρων και καθαρισμού τους, μας επιτρέπουν να δίνουμε ένα απόλυτα φυσικό και ελεγχόμενο αποτέλεσμα. Με αυτήν τη μέθοδο, οι μαστοί επαναπροσδιορίζονται σε ένα πιο φυσικό σχήμα, σε σχέση με την κλασική αποκατάσταση μαστού που υπερτερεί μακράν κυρίως λόγω της άμεσης αποκατάστασης του στήθους.  Η ουλή είναι ελάχιστη και καλοστημένη ώστε πολλές φορές να είναι αόρατη χωρίς υποψία μαστεκτομής.

Η μαστεκτομή με διατήρηση της θηλής είναι ασφαλής;

Η θηλή αποφασίζεται εάν και εφόσον μπορεί να διατηρηθεί με βάση τη θέση, τον τύπο και τη σταδιοποίηση του καρκίνου. Η καλαισθησία δεν χωράει στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την άλλη όμως, δεν υποβάλλουμε πλέον στις μέρες μας, τις γυναίκες σε ανώφελους ακρωτηριασμούς χωρίς κλινική αιτία.  Μέχρι πριν μερικά χρόνια, υπήρχαν πολύ μεγάλοι φόβοι πως αν διατηρηθεί η θηλή, μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα τοπικές υποτροπές. Οι κλινικές μελέτες των τελευταίων ετών, δείχνουν όμως ότι αποτελεί ασφαλή πρακτική για ορισμένες περιπτώσεις, όπως:

 • όταν οι όγκοι είναι σε αρχικό στάδιο και μικρό μέγεθος
 • όταν οι όγκοι είναι μακριά από τη θηλή
 • όταν οι όγκοι είναι μακριά από τη θηλή, χωρίς λεμφαγγειακή διήθηση
 • όταν η μαστεκτομή γίνεται προληπτικά, η λεγόμενη επέμβαση “Angelina Jolie”

Πλεονεκτήματα της ταυτόχρονης αφαίρεσης και αποκατάστασης μαστού

 • Με ΕΝΑ μόνο χειρουργείο. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο στο σύνολό του, μειώνει το κόστος και ελαττώνει την ψυχική ταλαιπωρία
 • Αποφεύγετε μήνες επίπονης διάτασης του ιστού
 • Μετά το χειρουργείο, ξυπνάτε και έχετε το στήθος σας
 • Οι παράγοντες κινδύνου είναι λιγότεροι σε σχέση με την τεχνική διάτασης ιστού.
 • Οι ασθενείς έχουν μαστούς που φαίνονται και αισθάνονται, φυσικοί

Πώς να επιλέξετε τη σωστή τεχνική μαστεκτομής

Η σωστή επιλογή του είδους της μαστεκτομής που θα κάνετε, είναι κρίσιμη. Τα καλύτερα αποτελέσματα τα βλέπουμε συνήθως με την υποδόρια μαστεκτομή και με τη μαστεκτομή με διατήρηση του συμπλέγματος θηλή – θηλαία άλω.  Όμως ο τύπος της επέμβασης (αφαίρεσης), είναι αυτός που καθορίζει και τον τρόπο της  αποκατάστασης. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι τομές και το σχήμα είναι καλύτερες, σε σχέση με την απλή μαστεκτομή.

Υποδόρια μαστεκτομή

Σήμερα, αποτελεί μία ευρέως αποδεκτή και ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση του πρώιμου καρκίνου του μαστού, ειδικά όταν ταυτόχρονα επιχειρείται πλαστική αποκατάσταση με τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης. Περιλαμβάνει την τυπική μαστεκτομή με την αφαίρεση του συμπλέγματος θηλή-θηλαία άλως με ταυτόχρονη, όμως, διατήρηση όλου του δέρματος του μαστού, το οποίο χρησιμοποιείται ως θήκη για την τοποθέτηση του ενθέματος. Προτιμάται:

 • Σε προφυλακτικές μαστεκτομές και φορείς μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1/2
 • Σε καρκίνους με μέγεθος μικρότερο από 4 εκατοστά
 •  Σε πολυκεντρικό ή πολυεστιακό μη διηθητικό καρκίνο του μαστού (DCIS, LCIS)·
 • Όταν ο όγκος είναι μικρός και παράλληλα ο μαστός είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους

Αντένδειξη αποτελούν οι όγκοι που βρίσκονται πολύ κοντά στο δέρμα ή διηθούν το δέρμα, ενώ σχετικές αντενδείξεις είναι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία, ο ακτινοβολημένος μαστός, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

*BRCA Ορισμός: Το τεστ για το γονίδιο BRCA είναι ένα γενετικό τεστ που γίνεται με τη μέθοδο της αιμοληψίας και προσδιορίζει την ύπαρξη του γονιδίου που ευθύνεται για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού. Το να κληρονομήσει κανείς ένα αντίγραφο των μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο που έχει για εμφάνιση καρκίνου, αλλά δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα τον εμφανίσει.

Υποδόριος μαστεκτομή με διατήρηση του συμπλέγματος θηλή- θηλαία άλω

Η συγκεκριμένη τεχνική μαστεκτομής, μας δίνει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Περιλαμβάνει την υποδόρια μαστεκτομή αφήνοντας επιπλέον άθικτη τη θηλή. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου γίνεται ταχεία βιοψία τμήματος ιστού κάτω από τη θηλή  για να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα στη θηλή.

Απόλυτη αντένδειξη για την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης είναι:

 • η παρουσία όγκων σε απόσταση μικρότερη από 2εκ. από την θηλή, γενικά
 • σε μεγάλου μεγέθους όγκους
 • όταν υπάρχει ιστορικό διηθητικού ή μη διηθητικού καρκίνου στον ίδιο μαστό
 • προηγηθείσα ακτινοθεραπεία.

Είναι η συνηθέστερη επιλογή για τις γυναίκες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, π.χ. λόγω της ύπαρξης του γονίδιου BRCA+ ή βεβαρημένου οικογενειακού ιστορικού με καρκίνο του μαστού και δε μπορούν να αποφασίσουν ανάμεσα στην ολική και την υποδόρια μαστεκτομή η λεγόμενη και επέμβαση “Angelina Jolie”. Η γνωστή αστέρας του Hollywood που υπέστη αμφοτερόπλευρη προφυλακτική υποδόρια μαστεκτομή, λόγω θετικότητας στο BRCA1 και έχοντας ήδη “insitu” καρκίνο στο ένα στήθος, τη γνωστοποίησε παγκοσμίως έχοντας σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών.

Οι μαστεκτομές γίνονται από την ομάδα μας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με ειδικούς χειρουργούς μαστού και Πλαστικούς Χειρουργούς αποκατάστασης μαστού, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού. Η εμπειρία τους είναι εξαιρετικά σημαντική για την ταυτόχρονη αφαίρεση – αποκατάσταση του στήθους σας, αλλά και για την περαιτέρω παρακολούθηση της καλής υγείας και ποιότητας ζωής σας.

Μετά την διπλή επέμβαση

Μετά την αφαίρεση και αποκατάσταση των μαστών σε Ένα στάδιο, θα πρέπει να παραμείνετε στο νοσοκομείο για μια ή δύο νύχτες.  Οι γιατροί μας θα είναι κοντά σας  καθ’ όλη τη μετεγχειρητική περίοδο. Οι περισσότερες ασθενείς είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην εργασία τους, μετά από 1-2 εβδομάδες.

Clinic Of Excellence Plasis
Η Φιλοσοφία μας

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ

Η Δρ. Τζαμαντάκη επικεντρώνεται στην ενημέρωση των ασθενών της σχετικά με την επέμβαση και συζητάει μαζί τους, τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αφού διενεργήσει μία ενδελεχή εξέταση, συζητάει το προτεινόμενο χειρουργικό πλάνο και λύνει κάθε απορία της ασθενούς που μπορεί να προκύψει, έτσι ώστε να προχωρήσουν κοινή συναινέσει στην επέμβαση αναμένοντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αν και η έρευνα μέσω ίντερνετ είναι χρήσιμη για επιμορφωτικούς σκοπούς, δε θα μπορέσετε ποτέ να την προσαρμόσετε στο δικό σας σώμα. Κατά τη διάρκεια μίας συμβουλευτικής συνεδρίας στο ιατρείο της, οι πληροφορίες που θα λάβετε, δε θα είναι τυπικές και γενικές αλλά θα αφορούν εσάς προσωπικά, το σώμα σας και θα είναι στα δικά σας «μέτρα.

Δοκιμάστε τη νέα σας εικόνα

Οπτικοποιήστε τα αποτελέσματα που μπορείτε να επιτύχετε από τη διαδικασία προσομοιώσης με το σύστημα απεικόνισης VECTRA 3D.

Ξεκίνα Τώρα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Plasis Plastic Surgery

Καλέστε σήμερα 210 89 40 930

  Συμφωνώ και αποδέχομαι τους όρους Πολιτικής & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων*