Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση (Αναδίπλωση Στομάχου)
There are no translations available.

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια νέα τεχνική περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η επέμβαση μοιάζει απο άποψη φυσιολογίας με τη γαστρεκτομή sleeve (γαστρικό μανίκι) με τη διαφορά ότι στην πτύχωση το στομάχι παίρνει μορφή σωλήνα όχι με αφαίρεση κάποιου τμήματός του, αλλά δια της πτυχώσεως του μείζονος γαστρικού τόξου με ορομυικές ραφές. Με τη γαστρική πτύχωση η χωρητικότητα και η διατασιμότητα του στομάχου περιορίζονται σημαντικά και ο κορεσμός επέρχεται με πολύ μικρότερες ποσότητες τροφής. Η μέθοδος είναι από τις πλέον ακίνδυνες και έχει να παρουσιάσει σημαντικά πλεονεκτήματα: γίνεται λαπαροσκοπικά με ελάχιστο τραύμα, δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, αποφεύγεται η εμφύτευση σιλικόνης στον οργανισμό και προκαλεί αξιόλογη απώλεια βάρους. Άν χρειαστεί, η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί ή και να αναστραφεί. Με την αφαίρεση των ραμμάτων ο στόμαχος ανακτά το αρχικό του σχήμα. Στη γαστρική πτύχωση ο κίνδυνος σοβαρών σηπτικών επιπλοκών είναι πολύ μικρός, γιατί δεν γίνεται εκτομή στομάχου.

Πλεονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης
  • Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές απώτερες επιπλοκές.

  • Δεν προκαλείται δυσαπορόφηση θρεπτικών συστατικών. Η λειτουργία του πεπτικού συστήματος παραμένει φυσιολογική.

  • Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά (δακτύλιοι σιλικόνης) και δεν γίνεται εκτομή του στομάχου (sleeve).

  • Δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί στη διατροφή.

  • Η επέμβαση είναι αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.

  • Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες).

  • Έχει το χαμηλότερο κόστος (~4,000€ ).

Σημειώσεις
  • Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση ανήκει στην κατηγορία των επεμβάσεων γαστρικού περιορισμού. Σε αντίθεση με τη γαστρεκτομή sleeve, η συγκεκριμένη επέμβαση δεν επιδρά στην πείνα. Η γαστρική πτύχωση είναι πιό κατάλληλη για άτομα με Δείκτη Σωματικού Βάρους (ΒΜΙ) μεταξύ 35 και 45 Kg/m2. Όταν το αρχικό ΒΜΙ είναι >45 η μέση απώλεια βάρους περιορίζεται στα 55% ή λιγότερο.

  • Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους (ανώτερη του 50% του πλεονάζοντος στο 80% των ασθενών). Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους παρατηρείται στο πρώτο 6μηνο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα για τη σταθερότητα του βάρους πέραν των 3 ετών.

  • Το ενδεχόμενο μελλοντικής ανάκτησης βάρους δεν μπορεί προς το παρόν να αποκλειστεί.

 

plasis_small
ATHENS - GLYFADA
Agg. Metaxa & GR. Labraki  21 Street
Post Code. 166 75
Phone.: 210 8940930
Fax: 210 8940915
Mobile.: 6974832064
Mobile.: 6932193181
E-mail: tzamadaki@yahoo.gr
E-mail: krasotitos@yahoo.gr

κατασκευή ιστοσελίδων aboutnet