ΠΡΟΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΩΔΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

  • Λοβιακό Καρκίνωμα In Situ LCIS Lobular: O όρος “in situ λοβιακό καρκίνωμα”, αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου τα καρκινικά κύτταρα, περιορίζουν την ανάπτυξη τους στο επιθήλιο του λοβίου και δεν διασπούν την βασική μεμβράνη τους. Όταν αναπτυχθούν, βαθύτερα από την βασική μεμβράνη, τότε μιλάμε για Διηθητικό Λοβιακό Ca. Η αντιμετώπιση του Ιn situ Λοβιακού, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό, άλλα συνοδά προβλήματα υγείας, ακόμη και η εμφάνιση Ca στον ετερόπλευρο μαστό.  Η θεραπεία λοιπόν μπορεί να περιλαμβάνει από απλή τακτική παρακολούθηση έως και προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Η γνωστή παγκοσμίως Επέμβαση Angelina Jolie.
  • Ενδοπορικό  In situ καρκίνωμα DCIS Ductal: Ο όρος “In situ Πορογενές καρκίνωμα” αναφέρεται στις περιπτώσεις όπου τα καρκινικά περιορίζουν την ανάπτυξη τους στο επιθήλιο του πόρου, Πορογενές. Υπάρχουν υποκατηγορίες ιστολογικών τύπων, όπως το comedogenic που παρουσιάζει ιδιαίτερα επιθετική μορφή. Στην μαστογραφία, η τυπική εικόνα δείχνει συρρέουσες μικροαποτιτανώσεις, οι οποίες εν είχαν βρεθεί σε προγενέστερη μαστογραφία. Φυσικά υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις που η μαστογραφία είναι φυσιολογική. Η κλινική εξέταση είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ιδιαίτερα για την πρόωρη διάγνωση του καρκίνου. Μέλημα μας είναι εάν είναι δυνατόν ο καρκίνος να διαγνωσθεί σε προκαρκινωματώδη in situ στάδια. Η θεραπευτική αντιμετώπιση του ενδοπορικού in situ καρκινώματος εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Μέγεθος, οικογενειακό ιστορικό, βαθμό grade κακοήθειας, ιστολογικού τύπου comedogenic, διάχυτη πολυεστιακή εμφάνιση σε περισσότερα από ένα τεταρτημόριο κλπ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν τελικά τον τύπο της Χειρουργικής επέμβασης – αποκατάστασης καθώς και τις περαιτέρω θεραπείες με χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες, Ορμονοθεραπεία ή και Ανοσοθεραπεία. Τα Διεθνή Guidelines  καθορίζουν την θεραπευτική αντιμετώπιση με στόχο την ίαση. Σε αυτό το στάδιο είναι σαφώς πιο εύκολη η πλήρης ίαση αλλά και η μείωση της πιθανότητας υποτροπής του καρκίνου. Εάν κάποιος τύχει να έρθει σε επαφή με τον καρκίνο, παρακαλούμε και ελπίζουμε να είναι σε αυτό το αρχόμενο στάδιο.
  • Νόσος Paget: Είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση, αποτελεί μόλις το 1% όλων των καρκινωμάτων του στήθους. Εμφανίζεται κλινικά με την εικόνα ελκωτικής – εκζεματίτιδας, βλάβη της θηλής, η οποία μετέπειτα εξαπλώνεται οριζοντίως στην θηλαία άλω και στο παρακείμενο δέρμα. Η νόσος Paget, όταν διαγιγνώσκεται σχεδόν πάντα συνοδεύεται από καρκίνωμα μέσα στο παρέγχυμα και κατά μεγάλο ποσοστό εντοπίζεται κάτω από την θηλή.  Εάν διαγνωσθεί έγκαιρα προλαμβάνεται η εμφάνιση καρκίνου στον μαζικό αδένα που είναι βέβαιο μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνιστά μαστεκτομή, συμπεριλαμβανομένου και του συμπλέγματος θηλής – θηλαίας άλω και την διενέργεια λεμφαδένα φρουρό (για την εξακρίβωση πιθανής λεμφικής μετάστασης) και αποκατάσταση άμεση (στο ίδιο χειρουργείο) ή και απώτερη.

 

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Plasis Plastic Surgery

Καλέστε σήμερα 210 89 40 930

    Συμφωνώ και αποδέχομαι τους όρους Πολιτικής & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων*