ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Ο καρκίνος μαστού είναι μια νόσος στην οποία η μετεγχειρητική παρακολούθηση είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τυχόν υποτροπές τόσο στον ίδιο, αλλά και στον ετερόπλευρο μαστό.

Άμεσα μετεγχειρητικά, αναλόγως  το είδος της επέμβασης που έχει πραγματοποιηθεί θα παραμείνετε στο νοσοκομείο 1-2 βράδια.

  • Πρέπει να διασφαλίσετε ότι σε αυτό το διάστημα πρέπει να νιώθετε ήρεμα και ψυχικά ισορροπημένη. Η νόσος προκαλεί ιδιαίτερα ψυχικά φορτισμένη περίοδο οπότε προσπαθήστε να το γνωστοποιήσετε μόνον σε άτομα της οικογένειας ή φίλους που σας είναι άκρως απαραίτητοι.
  • Μετεγχειρητικά ο πόνος είναι απολύτως ελεγχόμενος με φαρμακευτική αγωγή και εμείς φροντίζουμε η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ανώδυνη. Θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες και για την θεραπεία στο σπίτι.
  • Εάν έχετε υποβληθεί και σε λεμφαδενικό μασχαλιαίο καθαρισμό θα σας δοθούν επίσης σαφείς οδηγίες για χειρισμό και ασκήσεις του άνω άκρου.
  • Η τομή και το δέρμα του μαστού χρειάζονται παρακολούθηση και επισταμένη μετεγχειρητική φροντίδα για 1-2 μήνες ώστε η ουλή καθώς και η περιοχή να επουλωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης σαφείς οδηγίες θα σας δοθούν αναλόγως τον τύπο της επέμβασης που έχετε υποβληθεί.
  • Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και εμείς είμαστε πάντα δίπλα σας σε όλη την διάρκεια που μας έχετε ανάγκη. Δεν διστάζετε να επικοινωνείτε με τον Ιατρό σας σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα που θα σας έχουν εξηγηθεί λεπτομερώς προεγχειρητικά. Ακόμη και σε κάποια απορία είναι σημαντικό να γνωρίζετε την μετεγχειρητική υποστήριξη που λαμβάνετε.
  • Συμβουλή είναι να επιστρέψετε το γρηγορότερο στην φυσιολογική σας καθημερινότητα. Έτσι η περίοδος  της ανάρρωσης έρχεται πιο ομαλά και γρηγορότερα.

Συμπληρωματική θεραπεία

Όλα τα διαθέσιμα όπλα της φαρέτρας μας είναι στην υπηρεσία για την θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το πλάνο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει, επιπλέον της χειρουργικής αφαίρεσης ή/και τυχόν αποκατάσταση μετά μαστεκτομή, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες, ορμονική ή και ανοσολογική θεραπεία. Το ογκολογικό συμβούλιο θα αποφασίσει ακριβώς ποιο είναι το πιο ενδεδειγμένο πλάνο θεραπείας για την δική σας περίπτωση. Τα διεθνή standard και τα πρωτόκολλα θεραπείας, έχουν πάντα στόχο να θεραπευτείτε οριστικά από τον καρκίνο του στήθους αλλά να προληφθεί έγκαιρα και οποιαδήποτε τυχόν μετάσταση ή η λεγόμενη «καθρέπτης» στο άλλο στήθος.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας, όπου στοχευμένα στην περιοχή καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.  Αποτελεί περιοχική θεραπεία, που αντιμετωπίζει ευρύτερα την περιοχή του θώρακα και βοηθά ιδιαίτερα στο  να προληφθεί η υποτροπή.

Χημειοθεραπεία

Περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων, τα οποία στοχευμένα επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα είτε για να τα καταστρέψουν ολοκληρωτικά, είτε για να καταστείλουν τον πολλαπλασιασμό τους. Είναι συστηματική θεραπεία, η οποία επιλεκτικά ανιχνεύει και στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα που έχουν ξεφύγει από την πρωτοπαθή εστία και διαμέσου της λεμφικής κυκλοφορίας ή της αιματικής οδού.

Ορμονική Θεραπεία

Εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα (συστηματική θεραπεία) να λάβουν τις ορμόνες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και προλαμβάνει τυχόν υποτροπές του καρκίνου. Χρησιμοποιείται σε ασθενείς των οποίων τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα ή στην προγεστερόνη. Η θεραπεία γίνεται με χάπια και διαρκεί 3, 5 και 10 έτη αναλόγως του Oncotype του καρκίνου.

Ανοσοθρεπεία

Επίσης, στοχευμένη συστηματική θεραπεία εάν και εφόσον υπάρχουν οι υποδοχείς. Διεθνώς τα Guide Lines είναι συγκεκριμένα για τα πρωτόκολλα θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθούν.

Οι περισσότερες θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου προκαλούν παρενέργειες. Όλες όμως αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά και σταματούν με το πέρας των θεραπειών. Κατά την περίοδο αυτή είναι πολύ σημαντικό να είστε σε διαρκή επαφή με τον Ογκολόγο σας  για να σας συμβουλεύει και να θεραπεύει έγκαιρα τις τυχόν παρενέργειες. Είναι μια περίοδος που χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη. Το σημαντικό είναι ότι κάποτε θα τελειώσει, και εσείς, θα έχετε κερδίσει την μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Όλα γίνονται γι’ αυτόν ακριβώς τον στόχο.

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Plasis Plastic Surgery

Καλέστε σήμερα 210 89 40 930

    Συμφωνώ και αποδέχομαι τους όρους Πολιτικής & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων*