ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πότε πρέπει να αρχίσω να ελέγχω το στήθος μου;

Η ηλικία των 20-23 ετών είναι η σωστή χρονική περίοδος όπου οι νεαρές γυναίκες πρέπει να μάθουν να ψηλαφούν μόνες τους το στήθος τους. Η αυτοεξέταση και η σωστή χρήση της είναι ένα από τα βασικά εργαλεία, για την πρόωρη διάγνωση μορφωμάτων και κατ’ επέκταση και του καρκίνου του μαστού.

Πριν την περίοδο μου ψηλαφώ ογκίδια τα οποία μετά εξαφανίζονται. Γιατί γίνεται αυτό;

Οι ορμόνες του κύκλου αλλάζουν τον μαστό κατά την διάρκεια του μήνα. Πριν την περίοδο το στήθος γίνεται ευαίσθητο και σχετικά οιδηματώδες. Οποιαδήποτε κυστίδια πιθανόν να είναι στα πλαίσια της φυσιολογικής ινοκυστικής μαστοπάθειας και δεν ανησυχούν. Ένας λόγος που ελέγχουμε το στήθος κλινικά μόνο στο 2ο 10ήμερο του κύκλου είναι ακριβώς αυτός.

Έχω μητέρα η οποία έχει χειρουργηθεί από καρκίνο του μαστού. Εγώ τι πρέπει να κάνω ώστε να προλάβω;

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου με θετικό κληρονομικό ιστορικό είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Από νεαρή ηλικία θα πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς αλκοόλ, κάπνισμα και περιττά κιλά. Η παρακολούθηση πρέπει να είναι τακτική, σχολαστική και συχνή (κάθε 6 μήνες) με κλινική εξέταση ήδη από τα 18 έτη. Παρακολούθηση με υπέρηχο αλλά και με μαστογραφία από τα 25 έτη. Ο γονιδιακός καρκίνος είναι εξαιρετικά επιθετικός και γι’ αυτό επιθετικά παρακολουθείται. Όταν γίνει ο έλεγχος των BRACA-1 και BRACA-2 γονιδίων και βγει θετικός, είναι μια σοφή σκέψη η αμφοτερόπλευρη υποδορική μαστεκτομή σε νεαρή ηλικία.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Στις γυναίκες χωρίς κληρονομικό ιστορικό, η πρώτη μαστογραφία γίνεται στα 35 έτη. Ονομάζεται αναφοράς και έπειτα μετά τα 40 έτη κάθε χρόνο. Σε περίπτωση θετικού οικογενειακού ιστορικού από την ηλικία των 25 ετών. Φυσικά παρακολουθείται το στήθος με τακτικούς υπερήχους και κλινική ψηλάφηση από εξειδικευμένο Ιατρό Μαστολόγο.

Είναι αλήθεια ότι τα ενθέματα σιλικόνης προκαλούν καρκίνο του στήθους;

Όχι. Αντιθέτως οι γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε αυξητική μαστού με ενθέματα, επιβάλλεται να ελέγχουν τακτικά τα ενθέματα. Έτσι ταυτόχρονα ελέγχεται και ο μαζικός αδένας μαζί με αυτά. Κλινικές μελέτες παγκοσμίως, με αρκετά περιστατικά, έχουν αποδείξει ότι αυτός είναι και ο λόγος όπου γυναίκες οι οποίες έχουν υποβληθεί σε αυξητική μαστού με ενθέματα, διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε αρχικό στάδιο. Ουσιαστικά, η πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο μετά την αυξητική με σιλικονούχα ενθέματα, είναι ακριβώς η ίδια πριν την επέμβαση. Η Αισθητική Χειρουργική δεν αλλάζει την πιθανότητα ούτε απομακρύνει το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Η πιθανότητα παραμένει ακριβώς η ίδια, αυτό που αλλάζει είναι η πρωιμότερη διάγνωση λόγω των τακτικών ελέγχων μετά την επέμβαση.

Πότε το έκκριμα από την θηλή είναι ανησυχητικό;

Συνήθως λευκό ή κιτρινοφαιό ή σκούρο πράσινο είναι χρώματα που έχει το έκκριμα από καλοήθεις βλάβες. Όταν όμως αυτό είναι αιματηρό  ή ροζ διαφανές, θα πρέπει να ζητήσετε εξειδικευμένη κλινική εξέταση από Χειρουργό Μαστού.

Έχω ινοκυστική μαστοπάθεια. Έχω μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσω από καρκίνο σε σχέση με άλλες γυναίκες;

Έχετε ακριβώς την ίδια πιθανότητα με γυναίκες που δεν έχουν αυτήν την πάθηση. Η διαφορά είναι ότι σε εσάς ενδεχομένως να είναι πιο πυκνός ο μαστός, οπότε να πρέπει να ελέγχεστε όχι μόνο με υπερήχους αλλά και με μαστογραφία ή/και μαγνητική, και σίγουρα από έμπειρο Χειρουργό Μαστού.

Ο θηλασμός προφυλάσσει από τον καρκίνο του μαστού;

Έρευνες έχουν δείξει ότι για να θεωρηθεί ο θηλασμός προστατευτικός για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες.

Τα ενθέματα σιλικόνης εμποδίζουν την διάγνωση με μαστογραφία;

Όχι, όταν ο ακτινοδιαγνώστης ιατρός είναι εξειδικευμένος να διαβάζει μαστογραφίες με αυξητική μαστού. Η ψηφιακή μαστογραφία ερευνά χωρίς κανένα πρόβλημα, τον αδένα. Υπάρχει και η Μαγνητική Μαστογραφία εξαιρετικά λεπτομερής εξέταση τόσο για τον μαστό όσο και για το στήθος.

Γιατί πρέπει να κάνω και υπέρηχο και μαστογραφία;

Η μαστογραφία ανιχνεύει διαφορετικά τον μαζικό αδένα. Συμπληρωματικά περισσότερη διερεύνηση γίνεται με τον υπέρηχο και ιδιαιτέρως σε ηλικία κάτω των 40 ετών, όπου ο μαστός είναι “πυκνός”, όπως λέμε, ο υπέρηχος από εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη είναι ακρογωνιαίος λίθος στην πρόωρη διάγνωση. Επομένως ο Μαστολόγος σας θα σας προτρέψει στην κατάλληλη απεικονιστική τεχνική που χρειάζεστε.

Έχω κάνει αυξητική στήθους. Θα μπορέσω να θηλάσω;

Ανάλογα με τον τρόπο προσπέλασης: Στην περιθηλαία τομή, όπου τμήμα των γαλακτοφόρων πόρων έχουν κοπεί, πιθανόν να μην μπορέσετε να θηλάσετε. Οποιοσδήποτε άλλος τύπος προσπέλασης, όπως η υπομαστία ή η μασχαλιαία, αφήνει τον αδένα ανέπαφο. Εάν κατασκευαστικά το στήθος ήταν για να θηλάσετε, αυτό θα γίνει καθώς δεν επηρεάζεται καθόλου το στήθος σας.

Ποια προϊόντα ευρείας χρήσεως είναι καρκινογόνα;

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα, τα οποία κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί για καρκίνο του μαστού. Στον Δυτικό κόσμο όμως δεν κυκλοφορούν αποδεδειγμένα προϊόντα που να προκαλούν καρκίνο μαστού. Σίγουρα κάποια χημικά συντηρητικά υπό τον όρο Parabens, έχουν ενοχοποιηθεί χωρίς όμως να είναι αποδεδειγμένο.

Τι είναι το Oncotype;

Είναι μια διαγνωστική εξέταση, η οποία ανιχνεύει την δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Απευθύνεται σε γυναίκες που πρόσφατα έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού. Το αποτέλεσμα του Oncotype Test,  βοηθά τον θεράποντα ιατρό να πάρει την σωστή απόφαση για το είδος του θεραπευτικού πλάνου. Σκοπός αυτού του τεστ είναι να ανιχνευθούν οι γυναίκες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ωφεληθούν από την χημειοθεραπεία ή την ανοσοθεραπεία, αλλά και να υπολογιστούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου (υποτροπή).

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Plasis Plastic Surgery

Καλέστε σήμερα 210 89 40 930

    Συμφωνώ και αποδέχομαι τους όρους Πολιτικής & Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων*